dijous, 9 de maig del 2013

60-persones-segueixen-el seminari-sobre-el-moviment-obrer-sabadellenc/

ISabadell:60 persones segueixen un seminari sobre el moviment obrer sabadellenc

http://www.isabadell.cat/2013/04/60-persones-segueixen-un-seminari-sobre-el-moviment-obrer-sabadellenc/

Movimiento-obrero
  • La Universitat Popular de Sabadell organtiza un seminari de cinc sessions sobre l’obrerisme a la ciutat.

  • El cicle continua aquest dimarts amb la ponència sobre els convulsos darrers anys del franquisme.

La Universitat Popular de Sabadell ha volgut donar a conéixer les principals fites de l’obrerisme sabadellenc i aportar una mica de llum al coneixement de la història local organitzat un seminari d’història del moviment obrer gratuït. Fins ara el segueixen una seixantena de persones.

La Universitat Popular de Sabadell, de creació recent, organitza aquest any vuit seminaris de matèries diverses. Però, de ben segur, el d’història del moviment obrer és dels més importants. Tant pel nivell dels ponents com per la importància que ha tingut l’obrerisme a l’escriure els paràgrafs de la història local.
El cicle s’està duent a terme a la biblioteca de Ponent (Can Rull) i està sent seguit per unes 60 persones, segons apunta Manuel Navas, un dels portaveus i impulsors de la Universitat Popular de Sabadell.
Fem un repàs des dels inicis del moviment obrer a la ciutat fins a l’actualitat. Des dels orígens en el segle XIX, passant per la II República, la Guerra Civil, la dictadura del general Franco, la Transició i l’actualitat. La cronologia dels fets ve acompanyada de les vicissituds en ordre als èxits, repressions, lluites internes, ruptures, victòries i derrotes o l’evolució ideològica”, diu Navas.
Rafael Luque va ser l’encarregat de fer la primera ponència. La sessió sobre la Guerra Civil va anar a càrrec de l’historiador José Antonio Pozo. La del franquisme va ser impartida pel catedràtic Martí Martín.
Navas assegura que les 60 persones que segueixen el seminari han pogut assistir fins ara a tres ponències sobre els inicis, la Guerra Civil i la repressió franquista.

Nova cita aquest dimarts

Aquest dimarts, a les 19 hores, el seminari continua amb el repàs de l’obrerisme durant els últims anys de la dictadura franquista. Una època d’alta conflictivitat social, que serà repassada per l’historiador Xavier Domènech en una ponència titulada ‘Quan el carrer va deixar de ser seu’.
Finalment, el periodista i col·laborador de iSabadell, Antonio Santamaría, tancarà el cicle el proper 16 d’abril, repassant l’obrerisme local des de la Transició fins a l’actualitat.
Il·lustració: Dibuix d’Amador rememorant la proclamació de la Segona República a la plaça Sant Roc de Sabadell, el 14 d’abril de 1931.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada